Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Βρετανία: Τα “Big Data” θα φέρουν την επανάσταση στην υγεία

Μια νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ανακάλυψης φαρμάκων με την αξιοποίηση των Big Data (τεράστιες ποσότητες δεδομένων), ξεκίνησαν πρόσφατα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Li Ka-shing – έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και επενδυτές στον κόσμο.

Οι δύο πλευρές δημιούργησαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το Li Ka Shing Centre for Health Information and Discovery, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση 90 εκατομμύρια βρετανικές λίρες. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν στα κατάλληλα “βιολογικά μονοπάτια”, καθώς και η αναζήτηση λύσεων που θα μπορούσαν να έχουν θετικές συνέπειες για αυτούς τους στόχους.

Ο καθηγητής Μεταφραστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Chas Bountra εξήγησε ότι “η ανακάλυψη φαρμάκων είναι πάρα πολύ ακριβή, αρκετά μακροχρόνια και εξαιρετικά επικίνδυνη”.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron στην τελετή έναρξης δήλωσε ότι “το νέο Κέντρο Li Ka Shing θα πρωτοστατήσει στις νέες προόδους της ανάλυσης των ιατρικών δεδομένων, τα οποία βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την ανθρώπινη ασθένεια και τη θεραπεία της”. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής βάσης στην επιστήμη και την έρευνα της χώρας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να ανταγωνισθεί και να ευδοκιμήσει στην παγκόσμια κούρσα”.

Ο Li Ka-shing από την πλευρά του τόνισε ότι “αυτό που θα συμβεί εδώ, είναι κάτι περισσότερο από την υπόσχεση της εκμετάλλευσης της επαναστατικής ισχύς των δεδομένων για να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη. Οι εργασίες αυτού του κέντρου θα προσδιορίσουν καινοτόμες λύσεις που θα αυξήσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος. Θα απελευθερώσει πόρους για απαραίτητες επενδύσεις σε ευκαιρίες εκπαίδευσης”.

Όταν ολοκληρωθεί, το κέντρο θα στεγάσει περισσότερους από 600 επιστήμονες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναγνωρίσουν ορισμένες ασθένειες με περισσότερη ακρίβεια, να προσδιορίσουν στόχους για νέα φαρμακευτική θεραπεία, να χρησιμοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για να κατανοήσουν τις νόσους και τις θεραπείες, καθώς και να διαπιστώσουν πολλά από τα οφέλη της γονιδιωματικής αλληλούχισης.

Στο παρακάτω βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το Sky News.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JSh2XqYbzN4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου