Κυριακή 26 Μαΐου 2013

FaceTalk: Ένα ψηφιακό ιατρείο για ασθενείς και γιατρούς

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου φέτος τέθηκε σε λειτουργία παγκοσμίως το FaceTalk, η καινούρια υπηρεσία του Κέντρου REshape & Innovation του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud. Πρόκειται για μια υπηρεσία που παρέχει τα μέσα για τηλεδιάσκεψη του ασθενή/γιατρού με οποιονδήποτε γιατρό ή ιατρικό κέντρο έχει συνδρομή σε αυτήν.

Ο Νίκος Παπαχρήστου επισκέφθηκε το κέντρο καθώς και τον ιδρυτή και διευθυντή του, Lucien Engelen και έδωσε μια πρώτη εικόνα.

Οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν οποιοδήποτε μορφής αρχείο μεταξύ τους, να το κάνουν edit online (π.χ. επισημαίνοντας κάποια περιοχή σε μια διαγνωστική απεικόνιση), να τρέξουν υψηλής ανάλυσης βίντεο σε 30 fps (εικόνες ανά δευτερόλεπτο), καθώς και να μοιραστούν την οθόνη της συσκευής τους (ο γιατρός δηλαδή θα μπορεί για παράδειγμα να συνδέεται σε κάποια ιατρική βάση στην Αμερική, ο ίδιος να είναι στην Ολλανδία και ο ασθενής στην Ελλάδα).

Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία τηρεί τους κανονισμούς HΙPAA και είναι συμβατή σε οποιαδήποτε συσκευή και πλατφόρμα (windows, ios, android, linux, κλπ).

Όσον αφορά την εγκατάσταση του, είναι απλό: το μόνο που απαιτεί, πέραν από την κάμερα, είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Δημιουργήσαμε το FaceTalkπριν από έναν χρόνο διότι δεν υπήρχε κανένα καθώς πρέπει σύστημα το οποίο έδινε τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν βιντεο-συναντήσεις με τους θεραπευτές τους, δίχως επιπρόσθετο υλικό, δύσκολό στήσιμο (setup), πολλές εγκαταστάσεις (λογισμικού) άλλα και την ικανότητα να μοιράζονται streamingβίντεο και  φωτογραφίες τύπου ακτινογραφίας”, ανέφερε ο Lucien Engelen.

Ο Engelen, επιπλέον, αναφέρθηκε σε δυο παραδείγματα σχετικά με τη χρησιμότητα του FaceTalk. Αρχικά σημειώνει ότι το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας και διαβουλεύσεων μεταξύ των επαγγελματιών υγείας: Ο καθηγητής Ακτινολογίας Jelle Barentsz χρησιμοποιεί το FaceTalk για να διδάξει σε συναδέλφους του πώς να χρησιμοποιούν την τεχνική MRI. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και την ακριβή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Έπειτα, αναφέρει ότι η θεραπεία του καρκίνου στο δέρμα μπορεί μερικώς να γίνει μερικώς και από το σπίτι: Στα πλαίσια ενός project (workshops in primary healthcare), ένας δερματολόγος, ένας παθολόγος και ένας νοσηλευτής συνεργάζονται μέσω του FaceTalkγια την εξ αποστάσεως διάγνωση ακτινικής κεράτωσης –προκαρκινική βλάβη του δέρματος– καθώς και του βασικοκυτταρικού καρκινώματος –ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος. Το αποτέλεσμα, σημειώνει ο Engelen, είναι η μείωση του κόστους.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στη σελίδα της υπηρεσίας και στις εμπειρίες χρηστών της. Για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες υγείας και υγειονομικούς σχηματισμούς, η συνδρομή της υπηρεσίας Facetalk είναι 75 ευρώ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου