Σάββατο 25 Μαΐου 2013

 Η κινητή τεχνολογία μπορεί να μειώσει τα κόστη στην υγεία

Η εφαρμογή της κινητής τεχνολογίας στην υγεία – κινητή υγεία (mobile health) – θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2017, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στη σχετική έκθεση που παρουσίασαν τα ευρήματά τους ο σύνδεσμος εταιριών κινητής τηλεφωνίας GSMA και η εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών PricewaterhouseCoopers (PwC), παραθέτουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αυξηθούν οι ευκαιρίες στον τομέα της υγείας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες περίθαλψης, καθώς και η ασφάλεια μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση, ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κατά τα επόμενα πέντε χρόνια με τις λύσεις που παρέχει η τεχνολογία αυτή, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να τηρήσουν τη θεραπευτική αγωγή τους και να τους παρέχει πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες. Επιπλέον, για τους εργαζόμενους στον χώρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βοήθημα στην παρακολούθηση των διαθέσιμων φαρμάκων και στην τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών της θεραπείας. Για παράδειγμα, ο διεθνής οργανισμός Mobile Alliance for Maternal Action (ΜΑΜΑ) δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης και τις έγκυες γυναίκες να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους μέσω SMS μηνυμάτων. Παράλληλα, το μεγαλύτερο κέντρο της Νότιας Αφρικής για τη θεραπεία του HIV, μέσω του συστήματος TxtAlert βοηθά ασθενείς με τον ιό και τους εργαζομένους στον χώρο να συμμορφώνονται με τα προγράμματα θεραπείας αντι ρετροϊών, καθώς και μειώνει τα ποσοστά των ραντεβού που δεν πραγματοποιούνται από το 27% σε 4%, όπως αναφέρει η έκθεση.

Στις ανεπτυγμένες χώρες η κινητή υγεία θα μπορούσε να μειώσει τα κόστη με τους εξής τρόπους:

Η περίθαλψη για έκτακτα περιστατικά
Καθώς ο τομέας της τηλεϋγείας αναπτύσσεται, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω κινητών συσκευών θα μπορούσαν να γίνουν πιο κοινές στην παροχή άμεσης φροντίδας. Η έκθεση εκτιμά ότι η περίθαλψη με τη χρήση της κινητής τεχνολογίας σε ασθενείς που σημειώνουν έκτακτα περιστατικά υγείας θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για πρωτοβάθμια περίθαλψη και για επείγοντα περιστατικά κατά 10%. Ήδη εταιρίες όπως η Sherpaa και η Ringadoc δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να επικοινωνήσουν με γιατρούς όλο το 24ωρο μέσω τηλεφώνου, μηνύματος ή e-mail.

Απομακρυσμένη παρακολούθηση του ασθενή
Σε μη επείγουσες καταστάσεις, η κινητή τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο να βοηθάει τους γιατρούς να παρακολουθούν τα ιατρικά δεδομένα των ηλικιωμένων ή και απομακρυσμένα των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο. Με τα συστήματα της Sotera Wireless, για παράδειγμα, οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, καθώς και άλλους δείκτες μέσω μιας συσκευής που φοριέται στον καρπό του ασθενή. Ο GSMA και η PwC εκτιμούν ότι η τεχνολογία απομακρυσμένης παρακολούθησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση των δαπανών για την περίθαλψη των ηλικιωμένων μέχρι και 25%, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Κινητή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο
Καθώς όλο και περισσότερα νοσοκομεία υιοθετούν τη χρήση ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων (EMR), οι πληροφορίες των ασθενών συχνά θα καταγράφονται και θα είναι προσβάσιμες μέσω κινητών συσκευών. Η PatientSafe, για παράδειγμα, συνδέεται με πολλαπλά συστήματα EMR και δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βλέπουν στοιχεία ασθενών όπως ο πυρετός, η αρτηριακή πίεση, κλπ, καθώς και να πραγματοποιούν άλλες προκαθορισμένες αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τους δύο φορείς, η κινητή πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους θα μπορούσε να μειώσει τον γραφειοκρατικό φόρτο από 20 ως και 30%.

Μηνύματα SMS για την υπενθύμιση λήψης φαρμάκων και ραντεβού
Τα παραδοσιακά SMS θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση της περίθαλψης. Υπηρεσίες υπενθύμισης όπως εκείνη της Kaiser Permanente, αναδεικνύονται ως παράγοντες που μειώνουν το κόστος και ενισχύουν τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή.

Η πρόοδος της κινητής υγείας σαφώς έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις. Αυτές μπορεί να είναι οι ανησυχίες από τους ρυθμιστικούς φορείς, το κόστος και ο χρόνος που απαιτείται για τη χρήση της, η δέσμευση για την εφαρμογή νέων συστημάτων, οι συγκρούσεις απόψεων μεταξύ της ιατρικής και της τεχνολογικής κοινότητας, καθώς και τα θέματα εμπιστευτικότητας. Αλλά καθώς οι ελλείψεις γιατρών αυξάνονται και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν νέες εντολές σχετικά με την υπευθυνότητα και τους ηλεκτρονικούς φακέλους, πολλοί στον κλάδο ψάχνουν στις κινητές συσκευές, στις ηλεκτρονικές εφαρμογές, αλλά και σε άλλα προγράμματα για λύσεις που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, θα μειώσουν τα κόστη και θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου