Σάββατο 25 Μαΐου 2013

CrowdMed: Η διάγνωση των σπάνιων νόσων επιταχύνεται
Τη γνώση του κοινού σε μια προσπάθεια να επιταχύνει και να μειώσει το κόστος της διάγνωσης σπάνιων νόσων, χρησιμοποιεί η νεοφυής εταιρία CrowdMed μέσω της ομώνυμης διαδικτυακής της πλατφόρμας.

Κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης σε ένα άγνωστο πλήθος ατόμων (crowdsourcing), η εταιρία συλλέγει ιατρικά δεδομένα και εφαρμόζει μια πατενταρισμένη τεχνολογία για να βοηθήσει τους χρήστες της να αναγνωρίσουν ασθένειες που δυσκολεύουν τους γιατρούς.

Καθώς οι γιατροί δεν μπορούν να παρακολουθούν τις χιλιάδες σπάνιες νόσους που υπάρχουν, οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται να επισκεφθούν δεκάδες ειδικούς δίχως να καταλήγουν στην κατάλληλη διάγνωση. Αντί λοιπόν να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία, το CrowdMed επιχειρεί να δώσει μια εναλλακτική λύση.

Οι χρήστες ανώνυμα μπορούν να υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με την περίπτωση τους που δεν έχει διαγνωσθεί, παρέχοντας πληροφορίες όπως συμπτώματα, προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, καθώς και οποιεσδήποτε εξετάσεις. Η πλατφόρμα στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα σε μια δική της ομάδα από περίπου 100 “ιατρικούς ντετέκτιβ” να εξετάσουν την εκάστοτε περίπτωση, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις προτάσεις που συλλέγονται μέσω του διαδικτύου. Αφότου το CrowdMed συγκεντρώσει τις απαντήσεις τους, τις παρέχει στον ασθενή που με τη σειρά του μπορεί να τις δείξει στον γιατρό του.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, αλλά να παρέχει μια δεύτερη γνώμη για ασθενείς που δεν είναι βέβαιοι για τη διάγνωσή τους, καθώς και να βοηθήσει τους γιατρούς τους με επιπλέον προτάσεις.

Η εταιρία δημιουργήθηκε από τον Jared Heyman με αφορμή μια αντίστοιχη εμπειρία που είχε συγγενής του. Ο Heyman είναι επίσης ο ιδρυτής της εταιρίας online ερευνών αγοράς Infosurv, ενώ όσον αφορά την CrowdMed, για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της έλαβε χρηματοδότηση 1,1 εκατ. δολάρια από την εταιρία Y Combinator, που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου