Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Έρευνα: Η τηλεϋγεία δεν είναι οικονομικά αποτελεσματική για χρόνιες παθήσεις

 Αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική αποτελεσματικότητα της τηλεϋγείας στην περίπτωση των χρόνιων παθήσεων έχει δημιουργήσει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), αξιολόγησε την εφαρμογή ενός απομακρυσμένου συστήματος τηλεϋγείας στα πλαίσια του προγράμματός "Whole System Demonstrator" που ανέπτυξε το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτήν συμμετείχαν 965 ασθενείς, εκ των οποίων οι 534 έλαβαν υπηρεσίες τηλεϋγείας και οι υπόλοιποι 431 τις παραδοσιακές διαδικασίες περίθαλψης. Η περίοδος της μελέτης ήταν για έναν χρόνο και αφορούσε την καρδιακή ανεπάρκεια, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τον διαβήτη, ενώ η αποτελεσματικότητα των θεραπειών αποτιμήθηκε σε όρους ποιοτικώς σταθμισμένων ετών ζωής (QALYs).

Σημειώνεται ότι ο όρος QALY εκφράζει τη μέθοδο που χρησιμοποιείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) στην Αγγλία για την έγκριση θεραπειών στο σύστημα υγείας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, όταν οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στις συνήθεις διαδικασίες περίθαλψης έλαβαν επιπρόσθετη υποστήριξη τηλεϋγείας, το κόστος ανά QALY ήταν σχεδόν 109 χιλιάδες ευρώ. Το NICE για να θεωρήσει ότι μια ιατρική παρέμβαση είναι οικονομικά αποτελεσματική, έχει θέσει την προϋπόθεση να μην ξεπερνά το όριο των 35 χιλιάδων ευρώ.

Η πιθανότητα αποτελεσματικότητας του κόστους εκτιμήθηκε ότι ήταν στο 11%. Οι ερευνητές όμως σημείωσαν ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της μείωσης των τιμών εξοπλισμού και τη μέγιστη απόδοση των λειτουργιών της τηλεϋγείας, η πιθανότητα της αποτελεσματικότητας του κόστους ανήλθε στο 61%.

“Θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για την καλύτερη προσαρμογή του εξοπλισμού στις συνθήκες του κάθε ασθενή”, δήλωσε ο Martin Knapp στο πρακτορείο Ρόιτερς, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης και καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής του LSE. “Προς το παρόν δεν έχουμε βρει το πλεονέκτημα για το οποίο οι άνθρωποι ήλπιζαν”, πρόσθεσε.

Οι συντάκτες της έκθεσης σχολίασαν ότι “η τηλεϋγεία δεν φαίνεται να είναι μια οικονομικά αποτελεσματική προσθήκη στην τυπική υποστήριξη και θεραπεία” και τόνισαν ότι μία πιο στοχευμένενη προσέγγιση είναι απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία ερευνών αγοράς IMS Research στις αρχές του έτους εκτίμησε ότι ένα σύνολο 1,8 εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούνται εξ αποστάσεως από τους επαγγελματίες υγείας μέχρι το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου