Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ψυχική υγεία μέσω διαδικτύου: Νεοφυείς εταιρίες ξεπερνούν τα ταμπού
Την αναβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης του χώρου της ψυχοθεραπείας επιχειρούν ορισμένες νεοφυείς εταιρίες από τις ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να καταργήσουν τα ταμπού και τα στερεότυπα που υφίστανται στο χώρο, η iCouch, η Talktala, η TalkSession και η Breakthrough εφαρμόζουν τις καινοτόμες λύσεις τους.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας (SAMSHA) του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, παρόλο που ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αντιμετωπίσει κάποιο ψυχικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ζωής του, εκτιμάται ότι οι έξι στους δέκα δεν θα ζητήσουν βοήθεια.
Ο φόβος της κοινωνικής διάκρισης, των προκαταλήψεων από φίλους, η ντροπή, το κόστος και η έλλειψη επαρκούς φροντίδας είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που απωθεί κάποιον ψυχικά ασθενή να απευθυνθεί σε έναν ειδικό επαγγελματία.
Σε αυτό το σημείο έρχεται το διαδίκτυο για να δώσει τη λύση σε όσους  επιθυμούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες. Βασικό πλεονέκτημα στην αποτελεσματικότητα της καινοτομίας που επιχειρείται να εφαρμοστεί, αποτελεί αναμφίβολα η ανωνυμία.
Οι εταιρίες αυτές, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας τους, παρέχουν τα εξής:
Η TalkSession προσφέρει online θεραπεία, μέσω ζωντανής σύνδεσης με τους επαγγελματίες της. Στόχος της είναι η κατάργηση όλων των θεμάτων ταμπού σχετικά με τα ψυχικά νοσήματα, καθώς και η δημιουργία ενός ψηφιακού περιοδικού που θα δίνει στους ψυχοθεραπευτές τη δυνατότητα ανάλυσης των καλύτερων πρακτικών για κάθε πρόβλημα. Οι ασθενείς συνδέονται με τους θεραπευτές, αφού συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για να γίνει η κατάλληλη επιλογή.
Η iCouch, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια ως μια υπηρεσία εντός των ΗΠΑ, απέκτησε πολύ σύντομα διεθνή χαρακτήρα και σήμερα διαθέτει 165 θεραπευτές σε όλον τον κόσμο με σχεδόν το 40% των πελατών να προέρχεται έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει συμβουλές σε ανθρώπους με θέματα ταμπού για την κουλτούρα τους, όπως π.χ. η ομοφυλοφιλία στη Μέση Ανατολή.
Η Talktala προτρέπει τους χρήστες της να συμμετέχουν ανώνυμα και ελεύθερα σε διαδικτυακές συζητήσεις (forums) με άλλους ανθρώπους. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν συνήθη προβλήματα είτε στο χώρο εργασίας είτε στις διαπροσωπικές σχέσεις και συντονίζονται από κάποιον έμπειρο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου