Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι νέες κλινικές έρευνες της Merck μέσω της Kaggle


Στοιχεία παιχνιδιού (gamification) μέσω της online κοινότητας επιστημόνων Kaggle, αξιοποίησε η φαρμακευτική εταιρία Merck & Co προκειμένου να διευκολύνει τις κλινικές της έρευνες.

Συγκεκριμένα, η Merck λανσάρισε τον διαγωνισμό Merck Molecular Activity Challenge μέσω της πλατφόρμας Kaggle, ζητώντας την βοήθεια των επιστημόνων της κοινότητας με το να δημιουργήσουν μια αποδοτική τεχνική στατιστικών υπολογισμών για την πρόβλεψη της βιολογικής δραστηριότητας μορίων.

Το διαγωνισμό τελικά κέρδισε μια ομάδα τριών ακαδημαϊκών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι νίκησαν 15 άλλες ομάδες. Η τεχνικής τους βασίστηκε στη δημιουργία 15 σετ δεδομένων μοριακής δραστηριότητας, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο σκοπό και παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία για το κάθε μόριο.

Όσον αφορά την κοινότητα Kaggle, σε περίπου 31 χιλιάδες ανέρχεται το σύνολο των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται μέσω αυτής της πλατφόρμας για ζητήματα που αφορούν δεδομένα, ενώ συνολικά οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τους 61 χιλιάδες. Η ίδια τρέχει διαγωνισμούς για τη δημιουργία μοντέλων προγνωστικής για λογαριασμό εταιριών, κυβερνήσεων και ερευνητών που θέτουν ζητήματα και προσφέρουν αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα λάβουν.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η NASA και η Ford αξιοποίησαν την Kaggle για να λύσουν ζητήματα τους, ενώ και μια άλλη φαρμακευτική εταιρία, η Boehringer Ingelheim, χρησιμοποίησε νωρίτερα φέτος την πλατφόρμα στα πλαίσια κλινικών της ερευνών.

Στο ακόλουθο βίντεο η παρουσίαση της κοινότητας:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PoD84TVdD-4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου