Κυριακή 26 Μαΐου 2013

MyBCTeam: Το online κοινωνικό δίκτυο στήριξης ασθενών με καρκίνο του μαστού


Ένα online κοινωνικό δίκτυο για ασθενείς με καρκίνο του μαστού δημιούργησε η εταιρία MyHealthTeams, της οποίας αντικείμενο είναι η δημιουργία κοινωνικών δικτύων για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το MyBCTeam (My Breast Cancer Team) του οποίου οι γυναίκες μέλη ξεπερνούν τις 2.000.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία στο παρελθόν και συγκεκριμένα πέρσι τον Ιούνιο λανσάρισε το δίκτυο για γονείς παιδιών με αυτισμό MyAutismTeam. Πλέον έχει εστιάσει στο να αναπτύξει το MyBCTeam και να προσφέρει σε γυναίκες, που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού, ένα μέρος όπου θα συνδέονται και θα μαθαίνουν περισσότερα για τη θεραπεία τους.

“Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κοινωνικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί αυτήν την κοινότητα στο να μπορεί να βρίσκει τα καταλληλότερα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν. Μαθαίνουν πολύ περισσότερα [όταν βλέπουν τα πράγματα] από την οπτική άλλων γυναικών”, δήλωσε στο Information Week ο συνιδρυτής του δικτύου, Eric Peacock.

Οι χρήστες της ιστοσελίδας έχουν παρόμοιες δυνατότητες με εκείνες του Facebook: έναν τοίχο από ενημερώσεις, συζητήσεις, σχόλια, δημοσιεύσεις, καθώς και τη δυνατότητα του “like” (μου αρέσει) και του “hug” (αγκαλιά). “Το ‘hug’ είναι ένας δημοφιλής τρόπος έκφρασης ενσυναίσθησης. [Διότι] μερικές φορές είναι δύσκολο να απαντήσεις [σε κάποιον χρήστη] και δεν θέλεις να πατήσεις ‘like’ σε κάτι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Είναι ακριβώς σαν να αγκαλιάζεις ένα άτομο”, ανέφερε η συνιδρύτρια του δικτύου, Mary Ray.

Το “γλυκό σημείο” του δικτύου, προσθέτει η Ray, είναι το πώς οι γυναίκες γνωρίζονται μεταξύ τους. Μπορούν να αναζητήσουν άλλους χρήστες με βάση την τοποθεσία τους, τον τύπου καρκίνου, το είδος της χειρουργικής επέμβασης στο οποίο έχουν υποβληθεί, καθώς και την ηλικία.

“Ο λόγος που η ιστοσελίδα μας βρίσκεται τόσο ψηλά ως προς την αναγνώριση είναι ότι οι χρήστες κάνουν πραγματικές ανθρώπινες επαφές. Δεν πρόκειται για ένα μέρος όπου αναζητάς [απλώς] τεχνικές πληροφορίες… Εδώ βρίσκεις άτομα που το έχουν ήδη περάσει”, ανέφερε στη συνέχεια η Mary Ray.

Επιπλέον, στις ιδιότητες του MyBCTeam προστίθεται και η δυνατότητα ο χρήστης να δημιουργήσει τη δική του “ομάδα θεραπείας” και να προσθέσει πολλούς επαγγελματίες υγείας σε αυτόν τον τομέα του προφίλ. Έτσι ο χρήστης σιωπηρά εγκρίνει τους συγκεκριμένους επαγγελματίες. Προτού όμως τους προσθέσουν στην ομάδα τους, ζητείται να αναφέρουν τους λόγους που προτείνουν τον κάθε ένα ξεχωριστά, ενώ η πληροφορία αυτή είναι αυστηρά μεταξύ των χρηστών. Οι επαγγελματίες αυτοί μπορεί να είναι γιατροί, συντονιστές φροντίδας τους καρκίνου, καλλιτέχνες τατουάζ χέννας, εκπαιδευτές γιόγκα και κατασκευαστές περούκας.

Το MyBCTeam, όπως αναφέρει η ίδια, αποσκοπεί και βοηθάει στο να μειώσει το άγχος και να προετοιμάσει καλύτερα τους ασθενείς για την επίσκεψη στον γιατρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου