Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Καινοτομώντας στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες υγείας...

   Ένας ελληνικός δικτυακός τόπος κατέκτησε πρόσφατα το 5ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Διεθνούς Φόρουμ Νεότητας στο Μόντρεαλ του Καναδά που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1224 καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια από 122 κράτη του ΟΗΕ. Το NowDoctor.gr βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα καινοτόμα επιχειρηματικά πλάνα που βασίζονται στο διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία, με στόχο την προώθηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας του ΟΗΕ και συγκεκριμένα την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
   Κι αν τα βραβεία δεν σημαίνουν πολλά, πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες που απαρνούνται και ακυρώνουν στην πράξη την ταμπέλα της «χαμένης γενιάς»; Τελικά μήπως υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε, όταν σκληρή δουλειά και φαντασία πάνε πακέτο;
   Ο Λουκάς Γερμανός, μέλος της ομάδας διαχείρισης του NowDoctor, απαντά σε αυτά και πολλά άλλα…
   Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του NowDoctor και ποιός είναι ο στόχος του;
   Το NowDoctor είναι το νέο ελληνικό εργαλείο στο διαδίκτυο που επιτρέπει τη δωρεάν αναζήτηση ιατρικού ραντεβού με ένα κλικ, από την οθόνη του υπολογιστή.
   Η ιδέα του NowDoctor ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, μέσα στο καλοκαίρι. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας που εξασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες το δικαίωμα στη δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη, μέσα από ένα πρακτικό και αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί κάνεις να χρησιμοποιεί καθημερινά.
   Μπαίνοντας στο www.nowdoctor.gr ως μέλος/ασθενής, αναζητάτε δωρεάν ιατρικό ραντεβού με βάση την ιατρική ειδικότητα, το ασφαλιστικό σας ταμείο και τη γεωγραφική περιοχή όπου διαμένετε. Η διαδικασία είναι δωρεάν και δεν παίρνει παραπάνω από 3 λεπτά. Κάνοντας εγγραφή ως ιατρός, αποκτάτε νέα ιατρικά ραντεβού και προβάλλεστε στο διαδίκτυο, ένα χώρο παραδοσιακά δυσπρόσιτο σε ιατρούς και υπηρεσίες υγείας.
   Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο ιατρών και ασθενών που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βελτιώσουν την ζωή τους.
Ποιο κενό, θεωρείτε εσείς, ότι έρχεται να συμπληρώσει;
    Το www.nowdoctor.gr δεν υποκαθιστά τις υπηρεσίες υγείας ούτε τη θεσμοθετημένη οργάνωση και λειτουργία της συντεταγμένης Πολιτείας, διευκολύνει όμως την πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Βασικό μας «πιστεύω» είναι πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή απλούστερα, η αναζήτηση ενός ιατρού, οφείλει να παρέχεται δωρεάν και χωρίς τηλεφωνικές ή άλλες χρεώσεις. Οι περίπλοκες και κοστοβόρες διαδικασίες αναζήτησης ιατρικού ραντεβού δεν είναι μονόδρομος. Με αυτήν την έννοια ίσως και να έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε, έστω και λίγο, τη ζωή των πολιτών. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος μας.

   Το www.nowdoctor.gr τιμήθηκε με το 5ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Διεθνούς Φόρουμ Νεότητας στον Μόντρεαλ του Καναδά που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η βράβευση; Το περιμένατε όταν ξεκινήσατε;
   Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1224 καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια από 122 κράτη του ΟΗΕ. Βραβευτήκαμε ως ένα από τα καλύτερα καινοτόμα επιχειρηματικά πλάνα που βασίζονται στο διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία, με στόχο την προώθηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας του ΟΗΕ και συγκεκριμένα την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
   Αυτή η βράβευση μας έκανε να νιώσουμε υπερηφάνεια και να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό που κάνουμε. Ως ομάδα νιώσαμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι. Ξέρετε, όσοι είμαστε σήμερα 20 και 30 χρονών και ζούμε μέσα στην κρίση, θέλουμε να αποδράσουμε από τα στερεότυπα και τις ταμπέλες της «χαμένης γενιάς», να δημιουργήσουμε και με τη φαντασία μας, να βελτιώσουμε τον κόσμο, παράγοντας επιχειρηματική υπεραξία με κοινωνικές προεκτάσεις. Αυτό είναι που συχνά πυκνά ακούμε να περιγράφεται ως «κοινωνική επιχειρηματικότητα».
   Βέβαια, όλα αυτά δεν προκύπτουν από παρθενογένεση. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, στόχων, πειθαρχίας και καθημερινής προσπάθειας. Έκτος από τους διεθνείς διαγωνισμούς, για εμάς η καλύτερη βράβευση θα έρθει όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μερικές νέες θέσεις εργασίας για δημιουργικά παιδιά, βελτιώνοντας συνάμα και την ποιότητα της ζωής μας.
   Ποια είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση τόσο του κοινού, όσο και των γιατρών;
   Η ανταπόκριση του κοινού αλλά και της ιατρικής κοινότητας είναι πολύ ενθαρρυντική. Μέχρι στιγμής έχουμε φέρει κοντά μας περίπου 800 ιατρούς από όλη την Ελλάδα, ενώ πάνω από 1400 μέλη συνολικά (ανεξαρτήτως ιδιότητας, ηλικίας, φύλου και περιοχής) έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα. Ουσιαστικά, σχεδόν διπλασιάζουμε τη βάση δεδομένων μας κάθε τρεις εβδομάδες. Τα νούμερα μεγαλώνουν, και μαζί με αυτά και οι υποχρεώσεις μας. Εκκρεμεί και η ανακοίνωση μίας νέας δράσης για τους άπορους και τους άνεργους συνανθρώπους μας, που θα ανακοινωθεί αποκλειστικά μέσω Facebook στο www.facebook.com/NOWDOCTOR σε μερικές ημέρες. Όσοι κάνουν LIKE στη σελίδα μας θα ενημερωθούν πρώτοι για την ακριβή ημερομηνία έναρξης αυτής της καμπάνιας, δίνοντας τους έτσι και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι ίδιοι (οι θέσεις θα είναι περιορισμένες).
   Στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που καινοτομούν. Είναι η καινοτομία το κλειδί για την έξοδο από το αδιέξοδο;
   Καινοτομία είναι μια πολυσήμαντη λέξη που ίσως να έχει καταλήξει και λίγο ...«κλισέ». Για «καινοτομία» ακούμε αρκετά συχνά, για λύσεις και πρακτικές διεξόδους από τα προβλήματά μας όχι και τόσο... Κατά την άποψή μου, το κλειδί για την έξοδο από το αδιέξοδο είναι πρώτα απ’ όλα η σκληρή δουλειά. Σε δεύτερο χρόνο, σημαντικό στοιχείο είναι η ευελιξία στον τρόπο σκέψης, δουλειάς και παραγωγής ιδεών. Σήμερα δεν επιβιώνει ούτε ο πλουσιότερος, ούτε ο γρηγορότερος. Επιβιώνει ο πιο ευέλικτος που μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες με πίστη στις δυνάμεις του (της) και την αποτελεσματικότητα της σκληρής, ομαδικής δουλειάς.

Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι;
 
Η ερώτηση που μου κάνετε μάλλον χαίρει υποκειμενικής απάντησης. Προσωπικά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Η προσπάθεια όμως πάντα αξίζει. Καλύτερα να αποτύχεις προσπαθώντας, παρά να μην προσπαθήσεις ποτέ μένοντας με την απορία και την αμφιβολία αναφορικά με μία πιθανή επιτυχία. Η αισιοδοξία ή μάλλον η ελπίδα, είναι η κινητήριος δύναμη των νέων αλλά και όλων των κοινωνιών, γενικότερα. Όταν την χάσουμε, καλό είναι να βάλουμε στη ζωή μας ανθρώπους που την έχουν ακόμα διατηρήσει ή ανθρώπους που μας αγαπούν, βοηθώντας μας έτσι να σταθούμε στα πόδια μας μέχρι να την (ξανά)βρούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου