Σάββατο 25 Μαΐου 2013

UCB και IBM στην εξατομίκευση θεραπείας της επιληψίας

Τη νέα τους συνεργασία ανακοίνωσαν πρόσφατα η βιοφαρμακευτική εταιρία UCB και η εταιρία τεχνολογίας IBM, με σκοπό να αξιοποιήσουν ψηφιακά δεδομένα για να ενισχύσουν την περίθαλψη των ασθενών με επιληψία.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι εξετάζουν τη χρήση του υπερυπολογιστή της IBM, τον Watson, για την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) ώστε να εξατομικεύσουν τη θεραπεία της εν λόγω πάθησης. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε θέση να συνδυάζουν τη δική τους κλινική εκτίμηση για τον ασθενή τους με τις αναλύσεις του συστήματος που θα καθορίζει την πιθανότητα επιτυχίας της εκάστοτε θεραπευτικής αγωγής.

Ο Robert Merkel, επικεφαλής του τμήματος Υγειονομικής Περίθαλψης και Επιστημών Ζωής της IBM δήλωσε ότι: “Τεχνολογίες όπως οι μηχανισμοί αναλύσεων και η γνωσιακή επιστήμη στην πληροφορική που εφαρμόζονται στα big data, φέρνουν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσφέρουμε και λαμβάνουμε φροντίδα. Η IBM έχει αφιερώσει την καινοτομία και την τεχνογνωσία της στο να βοηθήσει τη UCB να αποδείξει την προγνωστική αξία αυτής της τεχνολογίας, η οποία θα δώσει στους γιατρούς τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τη θεραπεία και τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας για τους ασθενείς”.

Η προσέγγιση αυτή σύμφωνα με τους δυο εταίρους θα θέσει τα θεμέλια για την αξιοποίηση της γνωσιακής επιστήμης στην πληροφορική, την επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας, καθώς και των δυνατοτήτων εκμάθησης των μηχανημάτων για να αυξηθεί το επίπεδο των υπηρεσιών περίθαλψης της επιληψίας.

Ο επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής της UCB, δρ. Iris Löw-Friedrich σημείωσε ότι: “Η UCB επικεντρώνεται στη δημιουργία καινοτόμων δικτύων, διότι αναγνωρίζουμε ότι η παροχή των καλύτερων στο είδος τους λύσεων για τους ασθενείς απαιτεί συνεργασία με μια διαφορετική ομάδα από εσωτερικούς και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Συνεργαστήκαμε με την IBM για να εξερευνήσουμε την έννοια του εξορθολογισμού μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε προσεγγίσεις για τη θεραπεία της επιληψίας”.

Η επιληψία είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος και πλήττει περίπου 65 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Epilepsy Foundation.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου